Hvad grøntsagerne er stauder?

May 19

Hvad grøntsagerne er stauder?

De fleste vegetabilske planterne er enårige, lever deres hel levetid fra frø til høst i et enkelt år. Nogle grøntsager, men kommer tilbage hvert forår, afhængigt af klimaet. Med ordentlig pleje, kan disse hårdføre, flerårige grønsager producere for mange år. Som en ekstra bonus betragtes mange attraktive planter, der tilføjes en have sort og interesse. Afsætte et separat rum i haven for flerårige grønsager, som generelt kræver mindre opmærksomhed og vedligeholdelse end traditionelle årlige grøntsager.

Asparges

Asparges (Asparagus officinalis) kræver to eller tre år at udvikle før den første høst, men når anlægget er etableret, det producerer pålideligt hvert år så længe som 20 år med minimal vedligeholdelse. Denne flerårige grøntsager trives i cool-vinter klimaer og fuld sollys eller halvskygge. Det er hårdfør i US Department of Agriculture plante hårdførhed zoner 4 til 9.

Peberrod

Peberrod (Armoracia rusticana) er vokset til sine rødder, som er høstet i efteråret og vinteren. Gnarly rødderne er skrællet og jorden til brug som en krydret krydderi til kød og andre retter. Dens strappy blade, som når højder på op til 4 fod, er uspiselige, men egnet til kompost bin. Peberrod, som trives i halvskygge eller fulde sollys, er en cool-sæson plante, der er flerårig plante i USDA zoner 4 til 8.

Skovsyre

En tørke-tolerante staude, skovsyre (Rumex scutatus og Rumex acetosa) er en spinachlike plante bedst høstet i foråret. Dens tangy blade bruges ofte til madlavning eller salater. Denne hårdfør plante, som tåler fuld sollys eller halvskygge, selvstændige frø let og kan være invasive. Regelmæssig klipning af dens frø hoveder, men hjælper med at holde plantens udbredelse i skak. Skovsyre er flerårig plante i USDA zoner 4 til 9. (Ref. 2)

Rabarber

Rabarber (Rheum x cultorum eller Rheum rhabarbarum) bliver dyrket for sin tangy stilke, som bruges til at lave syltetøj, tærter og saucer. Selvom stilke er sikkert at spise, er plantens klumper af enorme, pjusket blade stærkt giftige. Denne sol-elskende plante trives i kølige vintre og er flerårig plante i USDA plante zoner 3 til 8. Rabarber deler ofte en plantning seng med peberrod eller andre langlivede staude.

Globe artiskok

Globe artiskok (Cynara scolymus) er en alsidig flerårig grøntsag, der producerer oprejst klumper af Hvas løv. Sin lilla, thistlelike blomstrer vises i forsommeren og drej ind i mørt artiskokker af efteråret. Globe artiskok, der udfører godt i delvis skygge eller fulde sollys, kræver mere vedligeholdelse end de fleste stauder. Selv om planten tåler frost, plejer det overleve en hård fryse. Globe artiskok er flerårig plante i USDA zoner 6 til 9.


© 2019 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com