Hvorfor har planter blomster, der er farvestrålende?

03/29/2012 by admin

Hvorfor har planter blomster, der er farvestrålende?

I natur, planter særlige kendetegn som farvestrålende blomster tendens til ikke at være genetisk ulykker, er men udviklet træk, der hjælper planter og dyr overleve i et klima, hvor de er mest almindelige. Forskere observere ejendommelige adfærd og karakteristika i levende ting at forsøge at regne ud hvad evolutionær henseende disse karakteristika eller adfærd udviklet.

Rolle i bestøvningen

Konventionelle visdom har fastslået, at en blomst lyse farver og stærke dufte blev udviklet for at tiltrække de dyr, der bestøver blomsterne. Udviklingen af lyse farver i blomsterne kunne derfor ses som en del af reproduktion og overlevelse af blomstrende planter. En overflod af videnskabelige beviser understøtter tilsyneladende denne påstand. For eksempel har brug for planter som græsser og ukrudt, der bliver bestøvet af vinden, snarere end dyr gør ikke bloom blomster, fordi de gør ikke tiltrække dyr for at bestøve dem.

Naturlig udvælgelse

Udviklingen af farvestrålende blomster er et klassisk eksempel på Darwins naturlige udvælgelse, ifølge New England komplekse systemer Institute. "Hvis en blomst er dully farvet, det gengiver ikke, og kedelig farve gener forsvinder fra befolkningen," hedder NECSI websiden på seksuel reproduktion, "mens planter med farvestrålende blomster reproducere, så de gradvist gøre op mere og mere af befolkningen." Nogle dyr også udviser denne naturlig udvælgelse af farve; for eksempel, har påfugle og roosters udviklet lyse farver for at tiltrække hjælpere for seksuel reproduktion.

Bestøver rolle

Dyret gør det bestøvende har stor indflydelse på de farver og dufte af blomster. Bier, for eksempel, kan se rødt, men ikke gul eller blå; dermed blomster bestøvet af bier har tendens til at være røde og ikke gule eller blå. Tilsvarende er flagermus nataktive, så planterne bestøvet af flagermus har tendens til at åbne og blomstre om natten. Sommerfugle ser godt, men har en svag lugtesans, så blomster bestøvet af dem er altid lyse og prangende men næsten aldrig har en stærk aroma.

Andre overvejelser

Som i mange andre eksempler på evolutionær logik er der undtagelser til reglen. Nogle plantearter som canadiske thistle har udviklet sig til at blive bestøvet ikke af en enkelt art, men af mange forskellige arter. Deres blomster har således typisk et design, der tiltrækker alle arter, som bestøver planten, snarere end blot en. Det lader til, at menneskers biologer ikke er de eneste, der er klar over denne genetiske mønster. Edderkopper er ofte fundet i nærheden af goldrenrod blomster, som har udviklet sig til at blive bestøvet af insekter, der er alle naturlige fødekilder for edderkopper, biller og hvepse.

Relaterede artikler