Trævlekrone planter

June 24

Trævlekrone (Lychnis flos-cuculi) er en blomstrende staude i familien pink (nellike-familien). Denne taksonomiske familien omfatter snesevis af slægter og tusindvis af arter, som alle har lignende fysiske egenskaber. Nellike-familien omfatter flere grupper af populære prydplanter, herunder nelliker (Dianthus spp.). Trævlekrone er ikke hjemmehørende i Nordamerika, men det er blevet fundet voksende i USA siden 1800-tallet.

Karakteristika

Trævlekrone er en relativt petite arter. Deres tynde stilke, der vokser mellem 12 og 30 inches høj, producere lille klæbrige hår under bunden af blomsterne. De smalle blade er flere inches lang og mindre end en halv tomme lang. Løvet fremgår parvis på modsatte sider af anlægget. Bladene i bunden af planten vokser fra lille stilke, kaldet bladstilkene, mens dem mod toppen komme direkte fra de vigtigste stilk.

Blomster og frugt

Trævlekrone producerer blomster med fem kronblade, som de fleste andre arter i familien pink. Kronbladene er opdelt i fire slanke sektioner, kaldet fliger, der varierer i længde. Blomsterne fremstå ofte som en skygge af pink, men det er muligt for dem at være en mørkere nuance af rød eller en bleg hvid farve. Hver plante har både mandlige og kvindelige blomster og er i stand til at selvbestøvning. Trævlekrone er en sen bloomer; dens blomstre åbne ikke indtil slutningen af maj, og de fortsætter gennem juli. Hver af plantens sfæriske frugter udvikle sig i den lille åbning, kaldet en blomsterbægeret, i midten af blomsten. Som frugten modnes, lukker blomsten omkring Blomsterbægeret er at tilføje et ekstra lag af beskyttelse.

Miljø

Trævlekrone foretrækker kølige og tempererede klima — det trives i amerikanske landbrugsministerium (USDA) hårdførhed zone 6. Det tolererer ugunstige dyrkningsforhold og kan vokse godt i lette, sandede snavs eller tungere lerjord. Det trives også i områder med sur, neutral og basisk kemi. De kræver dog en konsekvent levering af fugt at forblive raske. Trævlekrone foretrækker fuld udsættelse for sollys, men det kan også vokse i delvis skygge.

Geografiske fordeling

Trævlekrone er ikke nær så frodig i Nordamerika som nogle andre medlemmer af Nellikefamilien. Ifølge USDA, er det fundet i kun 16 stater og fem canadiske provinser. Den vokser i alle stater, Mid-Atlantic, undtagen Delaware, og i hele New England. Det er også blevet fundet i Washington, Montana, Wisconsin, Ohio og Virginia. Trævlekrone er faktisk en europæisk indfødt og blev ikke importeret til Nordamerika indtil slutningen af 1800-tallet. Dens naturlige spredningsområde omfatter Skandinavien og vestlige regioner i Rusland.

Anvendelser og problemer

Trævlekrone er primært plantet som en prydplante blomst i indenlandske landskabspleje. Det kan vokse i jorden med en højere mætning niveau end mange andre prydplanter, så det er nyttigt i regioner med en høj vandspejlet eller overdreven regn. Væv af Trævlekrone indeholder et giftstof kaldet saponiner. Det udgør lille fare for mennesker, selv når det indtages, men er giftige for vandlevende organismer. Trævlekrone er klassificeret som et potentielt invasive plante i USA og er forbudt i staten Connecticut.


© 2019 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com