Hvilken effekt har temperatur på planter?

06/18/2014 by admin

Varmt vejr

For de fleste planter er når vejret afgørende for frø til at spire og spire. Især i koldere regioner, flerårige planter har brug for varmen i foråret at bryde vækstdvale. Varme temperaturer er også nødvendige for mange planter til blomst og frugt. Nogle planter har brug for bare en smule af varme til at vokse og producere. Andre, der er hjemmehørende på tropiske regioner har brug for flere på hinanden følgende dage af varme i den at selv bryde jorden for sæsonen. Planter, der kræver mest varme omfatter banan, shampoo ingefær, caramboler, allamanda, frangipani, hummer klo, mango, papaya, ananas og mange sorter af citrus.

Koldt vejr

Nogle planter er slet ikke tolerant over for varme, men trives i kolde temperaturer. Disse omfatter holly, camellia, Valmue, wintersweet, kvæde, leatherleaf Mahonie, winterhazel, pastinak, asparges, abrikos, hindbær og mandel. Nogle vil producere kun i vintermånederne, mens andre har brug for en periode af kulde til at vokse ordentligt. Mange stauder, der tilsyneladende dør ud i løbet af vinteren har kun gået hvilende. De vil vende tilbage med varmen i foråret.

Grænser

Hjemmet gartner behøver ikke være en fange af klimaet. Der er mange måder man kan vokse en plante ud af sin favorit zone. Først, planter, der er afskærmet fra vind af et hegn eller mur kan ofte overleve koldere vintre. Andre kan være dækket, dyrkes i et drivhus eller bragt inde. Kolde kærlig planter kan placeres i køleskab eller fryser til at simulere vinter vækstdvale i varmere områder. Udenfor, virkningerne af varmen kan blive mindsket noget ved at plante på en bakke i ly af nogle skygge. Husk på, at mens planter udenfor deres klima komfortzone kan holdes i live, de sjældent producere så godt. Endelig, hjemmet gartner bør ikke udelukke enhver plante indtil hun undersøger alle de forskellige sorter. Nogle traditionelt kolde kærlig planter har nære fætre, der kan tage varmen.

Relaterede artikler