Senecio planter

September 10

Senecio planter

Planter af slægten Senecio ofte producere attraktiv blomster og blade, og deres tiltalende egenskaber føre gartnere at bringe planterne i deres haver. Mens nogle Senecio arter er velopdragne enårige, er andre skadelige angriberne med skummel skjult kvaliteter, der gør dem en potentiel trussel mod dyr og mennesker, der støder på dem.

Senecio slægten

Slægten Senecio er en af de største af alle blomsterplante slægter, der indeholder mere end 1.000 arter. Arten er meget forskellige, lige fra urteagtige etårige planter, buske og sukkulenter. Mange Senecio arter er problematisk. de kan være invasive og svære at styre uden for deres native levesteder, og mange arter er giftige for dyr og mennesker. Nogle Senecio arter, såsom dusty miller (Senecio cineraria), er populære og harmløse haven enårige, dog.

Ragworts, Groundsels og sukkulenter

Nogle af de mest almindelige arter, Senecio er den årlige ragworts og groundsels. Fælles ragwort arter omfatter tansy Eng-Brandbæger (Senecio jacobaea), oxford Eng-Brandbæger (Senecio rupestris) og Barkleys Eng-Brandbæger (Senecio salignus). Fælles Brandbæger (Senecio vulgaris) er også udbredt. Flere saftige arter af Senecio har for nylig flyttet til deres egen slægt, Kleinia, men nogle, som f.eks saftige bush senecio (Senecio barbertonicus) anses stadig af nogle botanikere at tilhøre Senecio; denne art er flerårige, US Department of Agriculture hårdførhed zoner 5 og derover.

Toksicitet

Nogle Senecio arter, herunder Rejnfan ragwort og fælles Brandbæger, indeholder pyrrolizidine alkaloider, naturligt forekommende stoffer, der potentielt dødbringende husdyr og giftige for mennesker. Disse alkaloider ophobes i lever af dyr, der spiser planter, i sidste ende forårsager ardannelse og hvis nok af anlægget er forbrugt over tid, potentielt dødelig komplikationer. Planterne er særligt farlige, fordi de vokser godt i græsgange og felter hvor køer og heste typisk græsser. Heldigvis, husdyr finde ikke planterne særligt velsmagende og vil sandsynligvis undgå dem, medmindre nogen andre velsmagende planter er tilgængelige.

Invasiv

På grund af deres toksicitet er mange Senecio arter uvelkomne i områder, hvor de er indført, og deres produktive reproduktive strategier gør dem vanskeligt at styre. Almindelig Brandbæger, for eksempel, kan producere en million frø pr. plante i en sæson, og frøene er let spredes af vinden, så planten spredes bredt på tværs af områder og langs vejsider. Cinnober møllet er undertiden bruges som en biologisk bekæmpelse, da dens larver gerne spise både Rejnfan ragwort og fælles Brandbæger.


© 2022 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com