Hvorfor lukker blomster om natten?

December 1

Hvorfor lukker blomster om natten?

Videnskaben har ikke kunnet bevise endeligt hvorfor blomster lukke om natten. Der er dog to vigtigste teorier, som begge har at gøre med bevarelse af reproduktive organer og beskyttelse mod vejret.

Mekanisme

Visse typer af planter indeholder en mekanisme, kaldet nyctinasty, der tillader dem at åbne i dag og lukke om natten. Forskerne ved, hvordan dette sker, men de er ikke endnu helt sikker på hvorfor.

Funktioner

Motor organer og gener aktiverer nyctinasty, som er berørt af lysintensitet, fugtighed og temperatur i nogle arter af blomster.

Interne ur

Blomster og planter har deres egen døgnrytme (indre ur), som udløser åbning og lukning. Århundreder siden, blev de første forsøg udført hvor planter var placeret i total mørke, men stadig åbnes og lukkes med ingen ændring af lys, temperatur eller andre stimuli.

Teori én

Ifølge Ric Rupnik, en videnskabsmand fra Newton division Argonne National Laboratory, lukke blomster om natten for at spare energi til bestøvning i løbet af dagen, når insekter er mest aktive.

Teorien to

En blomst lukker sine kronblade for at beskytte dens pollen fra at blive våd af duggen. Tør, klistret pollen er mere let overføres til og af insekter, forbedre plantens formering udsigter.


© 2022 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com