Hvordan er blomster bestøvet?

December 6

Blomsterne er reproduktionsorganer af planten. Formeringsmateriale af arterne, skal være bestøvet blomster. Bestøvning er overførsel af pollen fra hannen til den kvindelige del af blomsten. Da nogle blomster har kun mandlige eller kun kvindelige dele, må pollen ofte rejse over en afstand at nå blomster af det modsatte køn for befrugtning at forekomme. Naturen virker dette til blomsterne på flere interessante måder. Faktisk, er der fire metoder til bestøvning, der anvendes af forskellige blomster til reproduktion.

Af dyr

Dyr er en fælles bestøver i blomster. De fleste mennesker har set en bi eller en sommerfugl, summende omkring en blomst i foråret eller sommeren. Insekter er tiltrukket af visse blomster på grund af deres lyse farver eller duftende aroma. Insekter bruge blomsterne til mad eller andre formål, men de er også uforvarende at hjælpe blomst arter at overleve. Når insekter lander på den mandlige blomster, klistret pollen tillægger deres kroppe og så smitter af på de kvindelige blomster når de besøger dem. Dette starter processen med befrugtning og muliggør fremstilling af en ny frø.

Af vinden

For nogle blomstrende planter, samt mange ukrudt og træer sørger vinden for bestøvning. Vind-bestøvning planter har ofte milliarder af letvægts pollen partikler flyde let på brisen. Som vinden blæser, flyver pollen gennem luften, forhåbentlig for at lande på kvindelige planter af samme art vindretningen. Den kvindelige stigmatisering er ofte flagrende og udsat for vinden til bedre chancer for at fange pollen. Omkring 12 procent af blomstrende planter på jorden er vind-bestøvning.

Af vand

Vand bestøvningen er den sjældneste form af pollenoverførsel blandt blomster, selv om det sker i nogle tilfælde. Vandplanter såsom vand hyacint eller monochoria er akvatiske blomstrende planter, der kan bestøve overflade hydrophily eller pollen partikler flyder på overfladen af vandet til et andet anlæg. I de sjældneste tilfælde, kan pollen selv rejse under vandet.

Selvbestøvning

Selvbestøvning opstår, når en plante har både mandlige og kvindelige dele på den samme blomst. Disse typer af planter har ofte små blomster, der producerer pollen i nærheden af den øverste del af blomsten. Dette pollen falder på den kvindelige del af blomsten for at befrugte selv. Blomstrende planter er gengivet på denne måde er ofte mere ensartet end krydsbestøvede arter.


© 2020 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com