Hvordan karplanter transporterer vand & næringsstoffer til alle dele af planten?

January 24

Hvordan karplanter transporterer vand & næringsstoffer til alle dele af planten?

Karplanter omfatter de fleste af planterne folk ser hverdagen. Fra de højeste træer til de mindste blomster er de komplekse strukturer med rødder til indsamling af vand og næringsstoffer og blade til indsamling af energi fra solen. For en stor del af Jordens historie, planter var encellede organismer, ligesom mos, med ingen rødder eller blade og absorberede næringsstoffer direkte gennem deres celler. Udviklingen af en vaskulære system giver mulighed for den utrolige mangfoldighed set i planter i dag.

Udviklingen af det vaskulære System

Op til 425 millioner år siden var planterne enkle strukturer som mos og alger. Fordi disse planter absorberet vand gennem deres celler, var de miljøer, de kunne kolonisere begrænset til dem med vandet let tilgængelige. Da disse planter flyttet ud af vandet og på land, havde de tilpasses miljøer hvor vandet var ikke konsekvent tilgængelige. Udviklingen af rødder tilladt disse tidlige planter for at finde vand under jorden og trives i relativt tørre miljøer.

De første karplanter havde ikke blade som planter i dag, de havde, hvad lignede bladløse stilke. Efterhånden som flere og flere planter udviklet, konkurrence for sollys medført dannelsen af blade.

Det vaskulære System

Planter optager næringsstoffer på to måder - gennem rødderne sammen med vand, og bladene som sollys, som er derefter photosynthesized til næringsstoffer. De to vigtigste strukturer i en plante vaskulære system er vedvævet og phloem. Phloem bærer næringsstoffer fra blade ned til resten af planten. Vedvævet bærer vand og næringsstoffer op fra rødderne til resten af planten.

Vedvævet

Meget ligesom blodkarrene i vores kroppe er vedvævet fartøjer hule rør perfekt til at tillade gennemstrømningen af næringsstoffer. Vedvævet fartøjer i alle planter er styrket af lignin, det stof, der også gør op træ bark. Ved modenhed er alle vedvævet død. I planter vedvævet, selvom det er ikke i live og voksende, stadig fungerer. I et træ, når vedvævet fartøjer dør de ophører med at fungere som kanaler for næringsstoffer og blot tilføje styrke i form af træ. Du kan se gamle vedvævet fartøjer i ringe af et træ.

Phloem

Fotosyntese er processen ved hvilke planter omforme sollys til sukker. Blade indsamle sollys og konvertere det til sukker, som derefter skal afleveres til resten af planten. I modsætning til vedvævet består phloem af levende celler. Disse celler er stablet ende til og kaldes sieve-rør. Si-rørene er holdt sammen af si-plader og sammen med følgesvend celler de guide sukker til resten af planten.


© 2022 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com