Dele af en kartoffel plante

July 23

USA er verdens fjerde største kartoffelproducent, høst 20,3 millioner tons i 2007, mens gennemsnitlige amerikanske spiser mere end 54 kg kartofler hvert år. Forsynet med latinske navn Solanum tuberosum, er kartoffel en urteagtig årlige, som når en højde på omkring 40 inches når fuldt udvokset. Forskerne mener, at de fleste kartofler, der dyrkes over hele verden nedstammer fra et lille antal bragt tilbage til Europa fra Sydamerika i kolonitiden.

Blomster og frugt

Kartoffel blomster kan være en række forskellige farver herunder hvid, blå, rød og lilla. Blomsterne er biseksuelle, hvilket betyder, at de besidder både mandlige og kvindelige blomst dele. Når hver blomst æggestok er blevet befrugtet, normalt af insekt aktivitet under flower, æggestokkene udvikler sig til en lille frugt. Disse er normalt sfæriske, men nogle kartoffelsorter producere ovale eller kegle-formet frugt. Hver frugt er fyldt med op til 200 små, flade, ovale formet frø. Bliv ikke fristet til at prøve at spise disse små frugter, advarer Richard Jauron af Iowa State Universitys Institut for Havebrugsproduktion--de indeholder et giftigt stof kaldet solanin.

Stængel og blade

Kartoffelplanter støtte deres overjordisk struktur på en forholdsvis tyk stilk. Planter dyrket fra frø har en enkelt central stilk, men dem vokset fra en kartoffel knolde kan have flere separate stængler. Lateral stængler eller grene, vokse ofte ud fra de vigtigste stilk. Ligesom de fleste planter, kartoffel blade er normalt grøn, men kan slå en mere gul farve, når en kartoffel plante er modne. Stængel og blade er normalt fjernes før kartoflerne er høstet.

Rødder og rodknolde

Spiselige kartofler er stængelknolde, der udvikler på rødderne af anlægget. En del af roden begynder at svulme op, typisk i juni eller juli i Nordamerika, og de deraf følgende knolde er hvad vi spiser som kartofler. En typisk plante kan begynde at producere mellem 20 og 30 knolde, men kun mellem fem og 15 af disse vil nå modenhed. Knoldene tage i de fleste af de kulhydrater, produceret af plantens grønne blade, og vilde planter act som en næringsstof butik at hjælpe planten overlever vinteren og vokse igen i foråret. Kommercielt dyrket kartofler er normalt en cremet eller bleg gul farve indeni, men nogle sorter er lilla, rød, dyb gul eller to-farvet kød.


© 2020 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com