Hvad er sort Nigella?

July 29

Sort nigella (Nigella sativa) er en blomstrende urter hjemmehørende i Middelhavsområdet og Central Asien. Det er kendt for sine bidende sorte frø, som fremtrædende plads i traditionel indisk og mellemøstlige retter og medicin. Sort nigella kaldes skiftevis fennikel blomst, muskatnød blomst, romerske koriander, Sort spidskommen, sorte frø, sort kommen, kalonji og charnuska. Denne lækre krydderi kan prale med en rig historie. Dets brug i madlavning kan dateres tilbage til oldtidens Rom.

Beskrivelse

Nigella anlægget er medlem af Ranunkelfamilien (Ranunculaceae). Det er en lavtvoksende urt, nå højder på ca 2 fødder. Det bærer tjavsede, flagrende blade ligner i udseende til dem af fennikel. Fra juni til September vises hvide eller blegt blå stjerneformede blomster midt i lacy løv. Disse blomster vige for piggede kapsler indeholdende værdsatte plantefrø.

Kulinariske brug

Nigella frø har lille duft, endnu da knuste de udsender en røget, krydret, oreganolike, let bitter smag. I det franske køkken, er de undertiden ansat som en eksotisk erstatning for sort peber. De er ofte føjet til indiske retter og krydderier såsom naan, korma, tufsten, chutney og Braiseret Lam. Mest berømt er nigella frø en komponent af panch phoron krydderi blanding. I mellemøstlige madlavning, tilføjes nigella frø traditionelt til brød dej og andre krydrede retter. Disse frø er også elsket af russiske kokke.

Historiske medicinsk anvendelse

Nigella frø har været brugt for lægemidler samt kulinariske anvendelser siden antikken. I sin bog "Indiske naturlægemidler" rapporterer forfatteren C. P. Khare den traditionelle ayurvediske brug af denne frø som en carminative (en forebyggende mod gas og oppustethed), et diuretikum (promotor af vandladning), en emmenagogue (promotor af menstruation) og en galactagogue (promotor af amning). Khare bemærker brugen af nigella frø i Indien til mave lidelser, hudsygdomme og feber. I "En moderne naturlægemidler" diskuterer herbalist Maud Grieve også brugen af nigella frø for at øge mælk levering, samt en emmenagogue. Grieve også nævner denne frø anvendes som et insekt afvisende.

Elizabeth M. Williamson noter i hendes bog "Store urter af Ayurveda" at indtagelse af nigella frø har vist at sænke fertiliteten hos mandlige rotter. Williamson attributter også antimikrobielle, og anti-inflammatoriske egenskaber til disse frø.

Moderne forskning

I 2003, forskere på Institut for veterinær medicin på King Saud University i Saudi-Arabien har foretaget en undersøgelse for at undersøge de farmakologiske egenskaber af nigella frø. De konkluderede, at frøene og olier afledt af dem besidder anti-inflammatoriske, analgetiske, Antipyretiske, antimikrobiel og antineoplastisk egenskaber, muligvis på grund af tilstedeværelsen af det kemiske stof thymoquinone. Desuden fandtes frøene til at udstille en meget lav grad af toksicitet.


© 2021 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com