Efterår blade: Gule blade på aske

March 21

Efterår blade: Gule blade på aske

På tværs af de tempererede skove i Nordamerika, Europa og Asien ændre aske træer (Fraxinus spp.) deres grønne blade til nuancer af rød, lilla, tan, bronze og gul. Sixty-fem arter af aske findes, men ikke alle er dyrket i amerikanske haver eller vise gule efterår blade. I efteråret nedbrydes grønne klorofyl pigmenter til at afsløre de forskellige andre pigmenter allerede er til stede i aske blade. Blanding af pigmenter, der forbliver bestemmer, hvad farve asketræ blade bliver i efteråret.

Typer

Af aske træer, der almindeligvis dyrkes i USA i haver eller parker, der producerer gul falder blade, de grønne Ask (Fraxinus pennsylvanica) kan være den mest plantede. Mange sorter af grønne aske findes, og alle producere forskellige nuancer af gul-grøn, lyse gule eller gyldne gule efterår blade. Andre aske arter kendt for at give overvejende gule blade farve i efteråret omfatter Kronløs aske (F. angustifolia), blå aske (F. quadrangulata), Oregon aske (F. latifolia), sort Ask (F. nigra) og Arizona aske (F. velutina).

Pigmentering

Gul toner vises i efteråret på ash træer, skal den fremherskende pigment, der er tilbage, efter klorofyl nedbryder, xanthophyll. Kun xanthophyll giver en gul farve. Kombinationer af brune garvesyre, beige-hvid flavonoider og orange carotenoider med xanthophyll oprette de forskellige nuancer af gul der spænder fra beige - eller tan-gul til gylden gul med antydninger af orange. Andre aske træer kan vise rødlig eller lilla pigmenter, kaldes anthocyaniner, der ikke skaber naturligvis gule eller gyldne farver. Den hvide Ask (Fraxinus Americana) er et godt eksempel, med kun antydninger af gul, der er overmandet af lilla eller rød-orange farver.

Udvikle den stærkeste farve

Sund aske træer udvikle den bedste gule efterår blade farve. Tørke, næringsfattige jord og understreger fra insekter eller sygdomme kan begrænse mængden af pigmenter og vand allerede eksisterende i blade siden sommeren. Kortere dage og køligere nætter i September og oktober udløse nedbrydningen af klorofyl og bevægelse af molekyler ud af grønne aske løv. Lyse, solrige dage, der er varmt, efterfulgt af cool, sprød nætter, der ikke når udvikle frysning, de dristigste skærme af gul i bladene. Varm, våd og overskyet falder vejr fører til mindre intens farve, og træerne kan i bedste fald kun vise chartreuse eller gul-grøn efterår blade.

Udvalg Tip

Gartnere interesseret i plantning et asketræ med gule efterår blade bør ikke stole udelukkende på plante etiketoplysningerne eller andre folks vidnesbyrd om efteråret farve. Farven er subjektive. Hvis det er muligt, ser på billeder af aske træarter eller kultivar at evaluere gult løv kvalitet. Eller køb aske træer, når de viser deres efterår farve. Dette sikrer, at du får en asketræ med skyggen af gul eller sæsonbestemte timing af farveændringen, der passer til din æstetiske.


© 2022 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com