Hvad gør årlige ringe i et træ?

December 11

Hvad gør årlige ringe i et træ?

Tælle træringe er en almindeligt anerkendt måde at bestemme alderen af et træ, men grundene til disse ringe form er meget vigtigt for forskerne håber at indsamle brugbare data. Træ ring dating, eller dendrochronology, er almindeligt anvendt i økologi, arkæologi og klimatologi.

Historie

Dendrochronology blev udviklet over den første halvdel af 1900-tallet af astronom A.E. Douglass. Mens den omstændighed, at ringe af et træ repræsenteret år af dens vækst var tidligere kendt, var Douglass først til at tage en videnskabelig tilgang mod undersøgelsen og bruge det til andre discipliner.

Funktioner

Ringe i træer er et resultat af ny vækst i træer kardiovaskulære cambium, en type af væv i planter. Dette væv vokser på forskellige satser afhængigt af klimaet, så en enkelt ring repræsenterer særlige klimatiske forandringer som regel forbundet med en sæson. I steder, hvor den sæsonmæssige ændring ikke er drastiske, såsom tropiske landestandarder, ringene muligvis ikke så tydeligt identificerbare. Computere og andre analytiske værktøjer er blevet standard i dendrochronology, som blot at tælle ringe ikke kan sikre en præcis alder.

Crossdating

Blot at skære ned i et træ til at se sin ringe gøre ikke meget godt. Crossdating giver oplysninger kan drages fra forskellige kilder til at kombinere data og tillade en stor repræsentation skal bruges i forskning. Levende træer, dødt træ prøver og dendroarcheological materialer (træ, der anvendes i strukturer) kan alle kombineres for at danne sig et billede af tidligere begivenheder.

Komplikationer

Begivenheder i et træ livscyklus kan oprette uoverensstemmelser i dens ringe. Falske ringe kan dannes fra usædvanlige temperatur og nedbør situationer i et træ fortiden, snarere end en sæsonbestemt progression. Mangler ringe og delvist manglende ringe, hvor en ring er synlig i en del af et træ, men ikke i en anden, er ofte et resultat af skader, tørke og andre belastninger.

Fun Fact

Douglass, pioner inden for dendrochonology, har ikke miljøet i tankerne, når han først overvejet træer ringe. Han ønskede at forstå solplet aktivitet og teoretiserede (korrekt) at solplet aktivitet ville ændre klima mønstre på jorden, som ville blive afspejlet i træringe.


© 2021 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com