Podning & spirende

July 30

Podning & spirende

Meget tyder på at havefolk i oldtidens Kina og Mesopotamien held podning planter 4.000 år siden. Meget senere, begyndte gartnere at finde ud af at pode lykkedes kun når de to dele var af den samme eller en lignende arter. Selvom ofte selv af som en måde at øge en levering af et anlæg producerer identiske nye planter, podning og spirende har andre fordele. En standard apple podede eller okulerede på en dværg rodstok vil vokse et æbletræ, der er væsentligt kortere end et træ af samme sort dyrkes på sine egne rødder. Podning eller spirende kan også give sygdomsresistens fra Rodstokken til den øverste vækst.

Hvad er podning?

Podning er processen med at vedlægge en gren af en bred vifte af en art til rødderne af en anden sort af samme art. Den øverste gren kaldes en ætling og rødderne kaldes Rodstokken. De to dele er gift sammen, således at den lyse, indre lag af bark, kaldet "cambria," i begge stykker rører. Cambria er, hvor de to sorter vokser sammen til at danne en ny plante. Når podekvisten "tager," top væksten af Rodstokken er fjernet og anlægget producerer derefter top vækst fra scion.

Hvornår bør podning anvendes

Oftest brugt til at sprede arter af planter, der er vanskelige at roden fra stiklinger, er podning brugt i flere gartneri situationer. Grene af nye sorter frugt kan podet på etablerede frugttræer, hvis de eksisterende sorter af top vækst er ikke længere populær i markedet. Podekviste er podet på stamme eller hovedgrene og nå frem til fuld produktion i et par år. Når der er plads på en præmie, kan grene af en kompatibel bestøvende række frugt være podet på en eksisterende frugttræ. Dette vil hjælpe med at skabe en større bestand af frugt, giver dig fordelene ved bestøvende forskellige uden at bruge den plads, et separat træ kræver.

Hvad spirende?

Spirende er lig podning, bortset fra at en enkelt bud er indsat i barken af Rodstokken, snarere end en hel gren, som det er med podning. Spirende normalt resulterer i en stærkere graft union mellem scion (bud) og Rodstokken, end der opnås med podning. En anden fordel ved spirende er kravet om en mindre mængde af scion plantemateriale. Den samme mængde af plantemateriale, der kræves til podning bare én scion gren kan give et dusin eller flere knopper til spirende på separate rodstok, hvilket resulterer i mange mere nyligt opformerede planter fra den samme mængde af råstof.

Hvornår bør spirende anvendes?

Når mængder af de ønskede plantesort er begrænset, skal du bruge spirende for at udbrede denne plante. Antallet af knopper fangstklare fra en enkelt gren vil skabe mange flere planter end podning grene af denne sort på passende rodstok. Et andet program velegnet til spirende skaber gartneri "standarder." Standarder er primært blomstrende buske eller stauder, der er vokset til en enkelt stilk eller kuffert, med en træ-lignende baldakin. Spirende bruges ofte til at pode knopper af den valgte række på stammen rodstok. I denne ansøgning, er flere knopper podet til toppen af stammen rodstok og uddannet i en træ-lignende baldakin. Spirende bruges også på sorter af planter, der er notorisk vanskeligt at kunne udbrede med andre metoder til ukønnet formering, såsom regelmæssig podning, stiklinger eller lagdeling.


© 2021 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com