Skelnende kendetegn af karplanter

September 11

Skelnende kendetegn af karplanter

Karplanter, som udgør 80 procent af planteriget, har en række karakteristiske egenskaber, der adskiller dem fra ikke-karplanter. Tilstedeværelsen eller fraværet af karvæv bestemmer struktur, habitat, størrelse og reproduktion af disse planter, sammen med en række andre funktioner. Eksempler på karplanter bregner, klubben mos, padderokker, græsser, nåletræer og dækfrøede planter.

Rødder, stængler og blade

Næsten alle planter synes at have nogle form af rødder, stængler og blade. Dog stole ikke-karplanter ikke på disse organer til at give mad på samme måde, som karplanter gøre. Ægte rødder, stængler og blade, som kun er til stede i karplanter, indeholder kardiovaskulære væv (vedvævet og phloem) at transportere vand og næringsstoffer i hele anlægget. Vedvævet væv tjener til at trække vand fra rødderne af anlægget og ind i bladene. Når bladene har brugt disse næringsstoffer til at producere mad til anlægget, tjener phloem væv til at bringe maden til hver plante celle. Da ikke-karplanter ikke indeholder vedvævet og phloem, afhængige de osmose til transport af stoffer i hele anlægget.

Neglebånd

Fordi karplanter har et system til transport af vand og næringsstoffer i hele anlægget, det yderste lag af bladene, er stilken og rødder dækket med et beskyttende lag kendt som kutikula, som forhindrer vand fra siver gennem overfladen af planterne. Neglebånd er ikke til stede i ikke-karplanter, fordi cellevægge skal være gennemtrængelige for at gøre det muligt for vandet at komme ind gennem osmose.

Habitat

Da karplanter har et stærkt rodsystem til at trække vand fra jorden, kan de leve i en bred vifte af klima med forskellige fugtniveau. På grund af denne evne er karplanter meget mere udbredt end ikke-karplanter, som kun kan overleve i fugtige områder, hvor de let kan absorbere vand.

Størrelse

Karplanter er normalt større i størrelse end planter uden karvæv af to grunde. Først giver karvaevet anlægget til at overvinde tyngdekraften for at flytte næringsstoffer til højere dele af planten. For det andet, solid struktur af væv giver støtte til højere, tungere planter som træer.

Reproduktion

Et andet særskilt funktion af karplanter er deres reproduktive cyklus. Mens ikke-karplanter bladre igennem skiftende generationer, der producerer småplanter, stole karplanter primært på processen med bestøvning og befrugtningen gennem frugt eller kegle produktion. Karplanter er opdelt i tre kategorier, som omfatter seedless karplanter, nøgne frø karplanter og beskyttede frø karplanter.


© 2022 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com