Hvordan planter flytte vand til blade

January 9

Planter er 85 procent vand, men kun rødderne har klar adgang til vand i jorden. Der er forskellige biologiske mekanismer i planter, der giver mulighed for lodret bevægelse af vand. Disse mekanismer hjælpe med at sprede vandet gennem forskellige grene af planter og endelig, at bladene.

Samhørighed--spænding teori

Samhørighed-spænding teorien beskriver, hvordan vandet transporteres i planter. Det menes, at vandmolekyler holde sig til hinanden, og hvor transpiration (eller fordampning) forekommer på det blad overflade, vand er trukket gennem anlægget. Planter har små, vene-lignende strukturer kendt som vedvævet. Da vandet viser sig fra bladene, er mere optaget af rødderne og transporteres gennem vedvævet netværk.

Rod struktur

En plantens rødder har den mest klar adgang til vand. Rødderne er dækket af små hår og mycorrhizal svampe, en type svamp, der filtrerer vandet, som det kommer ind i planten og giver anlægget til at tage op fosfater fra jorden. Overførsel af disse mineraler til vedvævet forårsager root pres. Når transpiration opstår, roden pres er overgået og vand bevæger sig fra rødderne.

Trakeiderne

Vandmolekyler optages fra en planterødder og derefter transporteres til resten af planten gennem trakeiderne, transport cellerne i vedvævet. Trakeiderne er hule og døde. Deres celler vægge er hærdet og derfor modstå tendensen til at bryde sammen som vandet passerer gennem dem på højtryk. Denne struktur gør det muligt for dem at transportere vand hurtigt.

Spalteåbninger

En plante spalteåbninger---porerne på overfladen af plante---åbne og lukke for at absorbere kuldioxid og frigiver ilt. Åbning og lukning af spalteåbninger er reguleret af sollys. Spalteåbninger forhindre tæt på at tab af fugt. Hvis spalteåbninger ikke lukker rettidigt, planter lider uforholdsmæssigt stort vandtab og luften begynder at passere gennem vedvævet, forårsager hulrum i den cellestruktur.

Transpiration

Vanddråber set på anlæg blade om morgenen er forårsaget af transpiration. Da transpiration ikke opstår i nat, bygger trykket af vandet i anlægget indtil om morgenen. Om morgenen, når spalteåbningerne åbner op, det overskydende vand i vedvævet når bladene og danner dråber på overfladen af bladene. Dette viser, at vandet er suget fra jorden og rejser gennem anlægget til at nå bladene.


© 2020 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com