Hvad betyder det for et anlæg til selv bestøve?

October 10

Hvad betyder det for et anlæg til selv bestøve?

Bestøvningen er den mekanisme, hvorved pollen overføres fra anther af en plante til stigmatisering, med andre ord fra den mandlige del af en blomst til en kvindelig del af en blomst. Pollen befrugter den kvindelige del af blomsten, og blomsten sætter frugt. Pollen kan transporteres af vinden, tyngdekraft eller bestøvere såsom insekter eller dyr.

Selvbestøvning

Selvbestøvede planter er også kaldet "self-frugtbar." Det betyder, at de ikke behøver pollen fra en anden plante, selv en plante af samme sort, til at sætte frugt. Selvbestøvende planter producerer pollen på støvknapperne, og at pollen er overført til stigmatisering af den samme blomst eller til stigmatisering af en anden blomst på den samme plante.

Blomster af selvbestøvende planter

Mest selvbestøvende planter har en blomst struktur, der understøtter selvbestøvning. Nogle af disse blomster åbne aldrig. Det betyder, at pollen fra andre blomster ikke kan få til stigmatisering. Andre selvbestøvende blomster åbne, når de har været befrugtet. Andre selvbestøvende blomster begrave stigmatiseringen dybt inde i blomsten eller omgive det tæt ved støvknapper af blomster, hvilket gør det usandsynligt, at udenlandske pollen til at nå stigmatiseringen. Fordi selvbestøvende blomster er mindre tilbøjelige til at brug for insekt bestøvere, blomster også tendens til at være mindre og mindre prangende.

Konsekvenser

Konsekvenserne af selvbestøvning omfatter en mere ensartet afkom. Fordi alle det genetiske materiale i en selvbestøvende plante er fra en enkelt forælder, er uønskede hybrider mindre sandsynligt. Denne mangel på mangfoldighed, men gør arterne som helhed mindre modstandsdygtige og kan tilpasses til skiftende miljø. Nogle selvbestøvende planter behøver ikke at tiltrække befrugtere, så de bruger mindre af plantens ressourcer på at tiltrække befrugtere og meget mere på reproduktion.

Self-frugtbare planter

Selvbestøvede grøntsager omfatter bønner, salat, endivie, ærter, tomater. Selvbestøvende korn omfatter hvede, ris, byg og havre. De fleste ferskner, surkirsebær, jordbær, vindruer, hindbær og brombær er selvbestøvede. Nogle sorter, æble- og pæretræer er selvbestøvede, men de selvbestøvende ikke meget godt. Hvis de får en anden sort til at udføre nogle af bestøvningen, bærer de mere og bedre frugter.


© 2021 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com