Hvorfor huse falder i Sinkholes?

October 31

Hvorfor huse falder i Sinkholes?

Visse områder af landet er tilbøjelige til dannelsen af sinkholes. For husejere i disse områder er tanken om et jordfaldshul danner på deres land en skræmmende. Jordfaldshuller kan ødelægge jorden og forårsage vegetation til at stoppe stigende uden at selv bryde overfladen af jorden. Hvis et jordfaldshul åbner i nærheden af et hus, kan det ødelægge vægge, leddene og foundation. Hvis sinkhole er stor nok, kan det sluge hele huset.

Hvad er et jordfaldshul?

USA Geological Survey definerer et sinkhole som et område af jorden med ingen naturlige ydre overflade dræning. Enhver vand, der kommer ind i sinkhole enten forbliver i det eller afløb gennem det ind i undergrunden. Jordfaldshuller kan variere i størrelse fra et par meter til hundredvis af fødder i diameter, og de kan variere i dybden fra bare et par inches til et hundrede fod. De fleste sinkholes oprettes langsomt; ændringer i topografien er normalt ikke mærkbar inden for en persons liv. Men der er nogle jordfaldshuller, der åbner op hurtigt og pludselig uden advarsel---disse kan være farlige for de nærliggende huse.

Jordfaldshul dannelse

Sinkholes form i karst terræn, hvor let opløselige grundfjeld som kalksten eller dolomit er fundet inden for et par hundrede fod af overfladen. Lidt surt grundvand langsomt opløser klippen over en årrække og danner hulrum i grundfjeldet. Når hulrum bliver for stor, sediment ovenfor grundfjeldet skifter nedad og en depression er dannet. Med små hulheder, denne nedadgående Skift kan ikke være mærkbar, men når store hulrum sammenbrud, kæmpe jordfaldshuller kan vises i en kort tid og sluge alle nærliggende huse.

Menneskeskabte Sinkholes

I mange områder er den naturlige pres af grundvandet en del af det system, der holder sedimentet fra kollapse. Hvis vandet er pumpet eller omdirigeres til kunstvanding eller urban brug, grundvand niveau kan falde, og støttesystem til sedimentet kan mislykkes. Grundvand manipulation forårsage ikke jordfaldshuller, da de ville have brudt sammen i sidste ende, men det kan fremskynde processen.

Typer af Sinkholes

Der er tre hovedtyper af sinkholes, differentieret ved den måde, at de er dannet. Opløsning jordfaldshuller opstår når fundamentet er tæt på overfladen og vand gradvist bærer det væk, forlader en langsom-dannende depression. Cover-nedsynkning jordfaldshuller opstår, når dækslet sedimenter er gennemtrængelige og indeholder sand, forårsager dem til at sive gennem revner i fundamentet og fylde hulrum, forlader en depression på overfladen. Cover-sammenbrud sinkholes form når dækslet sediment indeholder en stor mængde af ler: når sedimenterne fylde hulrum i grundfjeldet, leret er stærk nok til at bo sammen, forårsager et hulrum i bunden af sedimentet. Som hulrum i sedimentet vokser større, kollapser til sidst taget af hulrummet, forårsager en sinkhole at åbne i et par minutter eller timer. Cover-sammenbrud sinkholes er den farligste til et hus, som der ofte lille advarsel før sinkhole former.

Tegn på en Sinkhole nær et hus

Hvis et jordfaldshul er danner nedenunder dit hus, du vil ikke kunne se depression i jorden, men der er andre tegn på, at du kan kigge efter. En af de tidligste tegn på et jordfaldshul er, at det bliver stadig vanskeligere at åbne og lukke døre og vinduer, som deres rammer får skæv af den skiftende foundation. Et jordfaldshul kan også forårsage store revner langs fælles stykker eller udvendige blokke som fundament skiftehold. Et jordfaldshul kan forårsage beton fortove og indkørsler at have dybe revner eller en adskillelse. Hvis du ser nogen af disse tegn, skal du kontakte din forsikring adjuster for at rapportere det. Forsikringsselskabet vil vide hvem man skal kontakte i dit community for yderligere at undersøge et muligt sinkhole.


© 2020 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com