Jord & fødekæde

May 2

En del af planetens jord består af uorganisk materiale, især bits af rock forvitret fra underliggende lag. Men meget af makeup er organisk materiale, levende og døde: mikroskopiske organismer, sammenfiltrede måtter af planterødder, roving edderkopper og orme og pålidelig strøm af blade, kviste, bark og døde dyr fra den overjordiske verden. Som en frugtbar kompleks hvor essentielle næringsstoffer er befriet fra henfald, spiller jord en afgørende rolle i både den underjordiske og jordbaserede fødekæde.

Planternes vækst

Planter rod i jorden, tegning af vand og næringsstoffer direkte fra det mens de photosynthesize sukker fra sollys. De således tjene som en væsentlig del af grundlaget for de fleste terrestriske fødevarer webs, hvor de fungerer som "producenter." Organismer kaldet "primære forbrugere" foder på og derfor får deres væsentlige energi fra planter. Velkendte eksempler ville browsing hjorte, græsning kaniner eller gnave biller. Preying på disse væsner er "sekundære forbrugere"--rovdyr, der spiser kød endnu er stadig uløseligt afhængige af sollys og jord at brændstof planternes vækst.

Mikroorganismer

Næringsstofferne planterne kræver dels stilles til rådighed af en kompleks mikroorganisme Fællesskabet i jorden. Der er legioner af bittesmå livsformer her, fra bakterier til nematoder. Bakterier og svampe i jorden udføre det helt nødvendige arbejde for at bevare næringsstoffer som kvælstof og fosfor fra rådnende organisk materiale, der ellers ville være udvaskede ud og ikke tilgængelig til højere trin i fødekæden. Nematoder, protozoer og andre aggressiv mikroorganismer fest på bakterier og svampe og frigive disse næringsstoffer tilbage i jorden til brug af planter.

Andre organismer i jordbunden

Større hvirvelløse dyr er også talrige og varierede i jordbundens økosystem, fra myrer til mider. De slående edderkopper kaldes bænkebider jægere jagt soen bugs gennem muldlaget vildmark. Regnorme er nogle af de mest indflydelsesrige jord væsner: deres tunneler bringe luft og vand under jorden og kaster de udskiller låne næringsstoffer. Fest på alt fra blade strøelse til snavs-bundet mikroorganismer, fortæres orme, selv af andre væsener - herunder medlemmer af overjordisk mad webs som robins, stinkdyr og strømpebånd slanger. En række af hvirveldyr er i det mindste delvis "fossorial" - det vil sige, de tilbringer meget af deres liv underground. Blandt dem er jord-gravende modermærker, tudser, mosegrise, præriehunde, groundhogs og grævlinger. Selv store overflade pattedyr som gråbjørn indarbejde jord miljøer direkte ind i deres fouragering: bruin kraftige kløer og skuldre Tillad det at bortføre murmeldyr og ground egern fra underjordiske kvartaler, samt at gnaske rødder, løg og larver.

Nedbrydning

Jord markerer begyndelsen og slutningen af mange fødevarer webs: selv de største apex rovdyr dø og "donere" deres dødelige ingredienser til bakterier, svampe og andre nedbrydere af jorden. Denne opdeling af slagtekroppe cykler næringsstoffer tilbage i blandingen. Faktisk, en del af en given jordstrukturen stammer fra denne konstant behandling af organisk materiale, mest mærkbart i de øvre lag som duff og muldlag, hvor plante rødder, blade strøelse og døde skabninger blande sig i en rig kompost.


© 2020 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com