Hvad er vegetativt plantning og hvordan virker det?

May 22

Hvad er vegetativt plantning og hvordan virker det?

Vegetativ plantning udvikler afhuggede rødder eller stammer fra en moderplanten i separate planter, der har nye rodsystemer. De fleste planter kan dyrkes fra afskårne stilke, hvis stilke tilberedes ordentligt. Også kendt som vegetativ formering, bruges metoden ofte til at bevare gavnlige træk af hybridsorter, der ikke kan duplikeres fra frø. Den bedste form for opskæring til brug og hvor let en planteart udvikler rødderne fra en skæring afhænger af plantens individuelle kendetegn. Efter en skæring etablerer rødder, kan det behandles som enhver anden sætteplante.

Timing stiklinger

Urteagtige stiklinger bruges til at dyrke krydderurter og andre planter, der ikke har fast, woody stilke. Denne type af skæring kan blive taget helst mens planten vokser aktivt. Nåletræ stiklinger er taget i løbet af foråret fra en woody plant nyligt dyrket stængler, der er stadig fleksible men er begyndt at hærde. Semi-hårdttræ stiklinger er taget under midsommer eller tidlige efterår fra foråret vækst, der for nylig hærdet. Mange bredbladet evergreens og nogle nåletræer propageres fra semi-hårdttræ stiklinger. Hårdttræ stiklinger er taget fra slutningen af efteråret at tidlige forår når planten er hvilende. Hårdttræ stiklinger er brugt til at sprede mange stedsegrønne og løvfældende busk arter.

At tage stiklinger

Vegetativ plantning begynder som regel med stængelstiklinger taget fra de voksende tips af en plante. De bedste stængler bruge er fri for sygdom og skader og er taget fra en sund plante, der ikke blomstrer. Hver skæring er typisk 4-6 inches lang, og bladene er fjernet fra sin nederste halvdelen; den lavere halvdelen er delen tættest på hvor stilken blev skåret og er den stængel base. Skære basen på langs med en skarp kniv stimulerer udviklingen af rødder. Anvende hepper hormon til stilkens nedskæringer hjælper tilskynder til yderligere udvikling af roden. Hver stilk skæring bør plantes i jorden hurtigt for at forbedre sine chancer for at tage rod.

Voksende stiklinger i containere

Stiklinger er mere tilbøjelige til at udvikle rødder i en let pottemuld blanding end almindelig havejord. En potning blanding giver overlegen dræning og hjælper med at forhindre stiklinger fra rådnende før de udvikler rødder. En blanding af perlite, vermiculite og sphagnum kombineret i lige proportioner er en effektiv potning mix for vegetativt plantning. Ved hjælp af ren urtepotter med flere bunden drænhuller også fremmer ordentlig dræning. Holde stiklinger af direkte sollys og på et temperaturområde på 65-85 grader Fahrenheit til at begrænse fugttab og fremme rodnet.

Plantning af stiklinger

Når den nøgne bund halvdelen af hver skæring er plantet i en potning blandingen, kan det tage uger at udvikle rødder, afhængigt af plantearter. Forebyggelse af stiklinger fra udtørring i den periode, hvor de etablerer rødder er afgørende for deres overlevelse. Potning blandingen bør holdes fugtigt at røre ved, som en våd svamp, der har været opvredet. Dækker hver skæring med klar plast og holde det ud af direkte sollys hjælpe til at mindske vandtab. Fjernelse af klar plast dække dagligt for at tåge blade med vand fra en sprayflaske, derefter sætte den plast dækslet tilbage på plads holder luft under den plast dækslet fugtigt og begrænser fugten tabt gennem bladene.


© 2022 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com