Hvorfor planter vokse opad?

October 12

Hvorfor planter vokse opad?

Alle planter har brug for sollys, vand og næringsstoffer for korrekt vækst og udvikling. Når en frø spirer, producerer det første en rod, der forsyner det med vand og næringsstoffer fra jorden. Skuddet, der viser sig over jorden absorberer sollyset nødvendige for fødevareproduktion. Hvordan en plante ved, hvilken retning den skal vokse i bestemmes af dens svar på bestemte stimuli med tyngdekraften spiller en afgørende rolle i processen.

Tropisme

Tropisme er betegnelsen for hvordan en plante reagerer på lys, berøring og tyngdekraft. En plantedele opleve fænomenet med geotropism, en proces, der, mens udforsket af Charles Darwin, er stadig ikke fuldt forstået. Reagerer på både interne og eksterne kræfter, tvinger en tropisme en stor plantedele at vokse i forskellige retninger på samme tid. I de fleste planter, dette fremgår af hvordan rødderne vide hvordan at vokse ned i jorden mens toppen af planten, eller skyde, veed at vokse opad. Dette er ofte tænkt som planten vokser opad mod lyset, men det er kun halvdelen af historien.

Positive Geotropism

En plantens rod er først til at dukke op under en frø spiring. En række begivenheder finder sted i cellerne i den meget spidsen af plantens vigtigste rod at tvinger det til at bevæge sig i en nedadgående bevægelse. Positive geotropism, også kaldet gravitropism for rodvækst, er forårsaget af Jordens tyngdepåvirkning. Tætte, tunge partikler kaldet amyloplasts samles i højt udviklede root cap celler. Disse partikler er trukket af tyngdekraften mod den meget spidsen af roden, forårsager sig hen til aflang lige ned i jorden. Rødder vokse sig længere, hvilken lag af nye celler dannes langs den ene side af hver root retning det vil vokse i, der er som regel væk fra de vigtigste rod.

Negative Gravitropism

Omvendt er oplever den øverste del af en plante, repræsenteret af skuddet, der vokser over jorden, negative geotropism som det modstår tyngdepåvirkning og vokser i anden retningen. Skyde planteceller vokse sig længere ved hjælp af hormonet auxin, der udvikler sig i større koncentrationer langs visse dele af planten. Auxin spiller en større rolle i shoot udvikling, da det stimulerer cellevækst på en måde, der bøjer mod lyset. Som de laveste celler i en plante skyde vokse sig større, skubbe de celler over det opad, en kædereaktion, forårsager plante til at vokse opad. Når nogen del af en plante begynder at vokse i en anden retning, er det hvor hurtigt nogle celler langstrakt afhængigt af hvor meget auxin, de har været udsat for.

Fototropisme

I planter, der afhænger af fotosyntese til deres egen fødevareproduktion, en ny shoot er opmuntret af negative gravitropism at vokse mod solen, som hovedsagelig er fuldført en større komponent af den udviklingsmæssige proces, da skuddet kan nu gøre brug af solens energi til at fortsætte vokser opad. Hvis en plante er udsat for ujævn sollys og begynder at bøje mod lyset, auxins endnu en gang tage til aflang celler på plantens mørke side, holde det placeret på en sådan måde, at gøre maksimal brug af hvad lys er tilgængelige.


© 2021 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com