Virkningerne af Ultraviolet lys på plantevækst

August 21

Virkningerne af Ultraviolet lys på plantevækst

Lys består af partikler af energi, kendt som fotoner. Det lys, vi ser er sammensat af fotoner af forskellige bølgelængder og dermed forskellige farver. Ultraviolet lys er usynligt. Planterne kan bruge de fleste af de farvede spektrum, men ikke ultraviolet lys.

Ultraviolet lys

Ultraviolet (UV) lys er blandt de korteste bølgelængder i det lysspektrum. Selvom solen udstråler ultraviolet lys, er det meste af det screenet af stratosfærens ozonlag, så det ikke påvirker planternes vækst.

Mikroskopiske livsformer

Ultraviolet lys bruges til at dræbe bakterier og andre mikroskopiske livsformer. Sin dødbringende virkning er ikke begrænset til mikroskopiske organismer, selv. UV-lys kan ændre sammensætningen af materialer og forudsætningerne for fotosyntese, procesanlæg bruges til at vokse.

Afgrøder

Forskere har testet effekten af ultraviolet-B-stråling på afgrøder i årtier på grund af bekymringer om nedbrydningen af ozonlaget. Selv om effekten varierer mellem plantearter og sorter, påvirkes de fleste planter negativt til en vis grad.

UV-resistente planter

Forskere tager fat bekymringer om potentielle afgrøde tab ved at forsøge at udvikle planter der er resistente over for skader fra ultraviolette lys.

Begrænse virkningerne

Ifølge plante forskerne Alan Teramura og Joe Sullivan ved Columbia University er planter, som ikke er stressede af mangel på vand og næringsstoffer bedre i stand til at modstå udsættelse for ultraviolet lys.


© 2020 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com