Ca hvor lang tid tager det at danne jorden?

December 12

Ca hvor lang tid tager det at danne jorden?

Jordbunden er en blanding af organisk materiale og uorganisk materiale, der udvikler på jordens overflade og kan støtte planteliv. En tomme af jord er resultatet af tusinder af år af interaktioner mellem geologi, topografi, klima og vegetation.

Moderplanten

Det primære materiale for jord dannelse kan være grundfjeld, en gammel jordoverflade eller indskud fra vand, vind, gletsjere, vulkaner eller materiale bevæger sig ned ad en skråning. Denne moderplanten bryder ned over tid af miljømæssige kræfter som regn, sne, solskin, varme og vind. Jordens udvikling er hurtigere i varmt og vådt klima og jorden er dybere. I de fleste af nordlige Nordamerika er jord meget ung og tynde, i forhold til andre dele af verden.

Organismer

Planter og dyr, herunder mikroorganismer og mennesker, har en indvirkning på jord dannelse. Dyr, der lever i jorden og den måde, de flytter rundt i og på jord har en effekt på jordens nedbrydning. Biologiske processer transportere jord materiale inden for profil; for eksempel de stoffer, der er tegnet af rødderne af planter til sidst ende op på overfladen. Organisk stof efterladt af planter og dyr er indarbejdet i jorden ved hjælp af bakterier.

Topografi

Landskabsformer bestemmer også, hvordan jorden vil blive dannet. Topografi påvirker mineral ophobninger, type af planter og næringsstoffer, vegetation vækstraten, erosion og kloakering. Skråninger, der står over for solen tørre ud hurtigt; jorden i bunden af en bakke modtager mere vand end upland skråninger. Jord er genopfyldes regelmæssigt i alluviale dale, hvor oversvømme farvande deponere silt i flodsletter. Mange tidlige civilisationer blev etableret i alluviale dale som Indus, Nilen og Ganges.

I jord tid

Jord dannelse er en kontinuerlig proces. En tynd jord i den nordlige halvkugle kan have taget 15.000 år at udvikle. En moden jord i et varmere klima kan være millioner af år undervejs, men nu kan genopfylde langt hurtigere. Menneskeligt er de fleste jord gamle.


© 2021 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com