Forskellene mellem fugl & insekt bestøvning på planter

May 16

Forskellene mellem fugl & insekt bestøvning på planter

Alle blomsterplanter kræver bestøvning at reproducere. Et par planter, såsom majs, har pollen så lys de kan selvbestøvende hver gang vinden blæser, men de fleste blomster er afhængige af en bestøver arter, som en fugl, bi, beetle, flyve eller bat, at hjælpe med at få arbejdet gjort. Disse partnerskaber har udviklet sig over millioner af år i symbiotiske relationer, der som regel gavne fuglen eller insekt lige så meget som planten. Der er langt flere ligheder end forskelle mellem fugle og insekt bestøvere.

Bestøvning af farve

Blomster og bestøvere har udviklet sig til at sende og modtage visuelle og andre signaler til hinanden. For eksempel, er kolibrier stærkt tiltrukket af røde blomster, mens gule og hvide blomster er mindre ønskeligt. Og selvom bier ser røde blomster som sorte, de er draget til gul og blå blomster af ultraviolet markeringer, der er usynlige for det menneskelige øje. Andre planter have særlige former, såsom Madagaskar vanilje orkidé. Kun én art af bee har lært at "åbne" den orkidé blomst at få på dens nektar.

Bestøvning på natholdet

I ørkenen klimaer når dagtimerne temperaturer er for varmt for delikat kronblade, blomstrer nogle blomster om natten. Fordi mange nat bestøvere---møl og flagermus---ikke er stærkt afhængige af deres syn, bruge nat-blomstrende blomster tunge parfumer til at signalere deres placering. De fleste fugle har en begrænset lugtesans, så stærke dufte ikke interesserer dem så meget som farve eller form.

Nektar som lokkemiddel

Næsten alle bestøver besøger en blomst til nektar, men fugle og insekter har meget forskellige krav, hvad angår mængde og tilgængelighed. Fugle foretrækker trompet - eller kop-formede blomster på planter, med stængler de kan aborre på. Da fugle er større end de fleste insekt bestøvere, er de som regel trukket til planter, der holde større mængder af nektar. Bier og biller har mere beskedne behov og foretrækker skål - eller flat-formede blomster de kan kravle over.

Pollen som fødekilde

Mens pollen er et specielt næringsstof-tæt stof, det forekommer normalt i så små mængder at kun to dyr kan findes spise det: mennesker og bier. Fordi de høst det, gør bier et stort stykke arbejde for at flytte pollen fra én blomst til næste. De har tendens til at besøge blomster med rigelige, klistret pollen, og når de er fyldt med det, de mærke ikke, hvis de falder et par kerner her eller der. Fugle transportere pollen kun i øvrigt, når lille korn holder på deres fjer.


© 2022 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com