Sød kartoffel vinplanter

March 19

Sød kartoffel vinplanter

Den søde kartofler vin (Ipomoea batatas) er en hurtigt voksende, slyngende planter i familien Morning Glory (snerlefamilien). Naturligt hjemmehørende i de tropiske områder af Amerika, denne vin er dyrket både for sin spiselige knolde og dens æstetiske værdi som en prydplante. Om sommeren bærer det store, prangende, næsten hjerteformede blade, der varierer i farve fra pulserende emerald til dyb aubergine. De lilla blå trompet formede blomster ligner dem af sin fætter, den mexicanske formiddag herlighed (Ipomoea tricolor).

Historie

Søde kartofler vin stammer i de tropiske skove i syd- og Mellemamerika. Den blev dyrket som en food afgrøde af inka-civilisation i oldtidens Peru. Inkaerne døbt denne spiselige knolde batatas, roden af ordet kartoffel. Fra Sydamerika, blev søde kartofler (sammen med afgrøder som peber og kassava) introduceret til Polynesien. Den søde kartoffel og kartoflen blev først importeret til Europa af Christopher Columbus, der præsenterede dem til dronning Isabella af Spanien. Det var ikke opfattes som en populær fødevare, dog indtil 1700-tallet. Kong Louis XV i Frankrig, men foretrak den eksotiske smag af disse solide orange rodfrugter.

Vækstbetingelser

Sød kartoffel vinstokke er tropiske planter. De trives typisk i United States Department of Agriculture voksende zoner 9 til 11, en region, herunder de sydligste dele af Florida, Louisiana, Texas, Arizona og Californien, og meget af Mexico. I disse regioner er det en flerårig plante, selv om det kan blomstre som en sommertiden årlige i koldere klimaer.

Sød kartoffel vinstokke trives i solrige eller skyggefulde forhold. De foretrækker fugtige, lerede jord og er tolerante over for en bred vifte af jord pH niveauer. De yppige blade af denne plante har tendens til at tiltrække sneglene, som kan fjernes med kommercielt tilgængelige slug fælder. Om sommeren kan der ydes sød kartoffel vinstokke med masser af vand. I efteråret, deres knolde har modnet og kan høstes fra jorden.

Sorter

Den fælles søde kartofler vin fra som knolde høstes typisk bærer lyse grønne blade. Flere sorter, men er blevet udviklet for deres prangende løv. Disse dekorative sød kartoffel vinstokke kan ikke producere de mest succulent knolde. En populær sort er Blackie, en vin med dybt fligede blade varierer i farve fra Bourgogne til sortbrune lilla. Denne sort producerer ingen blomster og dyrkes primært for sin slående blade. Sorten Margarita, undertiden udnyttet som en fast spredning bunddække, udstiller store, flotte, lyse, gullig-grønne blade lignende i form til dem af engelsk vedbend. Blade af sorten Tricolor er grønne kantet med pink og hvid.

Ernæring

Efter høst, kan sød kartoffelknolde blive kogt, stegt, bagt, bruges til at gøre tærter eller føjes til supper eller karryretter. Disse søde, orange rodfrugter er fejret i deres lækre smag og fremragende ernæringsmæssige indhold. Søde kartofler er høj i vitamin A, C-vitamin, B6-vitamin, thiamin, pantotheic acid, kalium, kobber og mangan. De er også en fantastisk kilde til kostfibre.


© 2020 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com