Hvad planter lever i moser?

July 12

Moserne er næringsfattige vådområder er omfattet i store ophobninger af delvist ødelagte vegetation sagen kendt som tørv. Tørv-dækket jord er sure og cool med lavt iltindhold tilgængelighed og lave næringsstof niveauer, ligesom det overfladevand, der dækker mosen. På grund af denne lave tilgængelighed af ernæring i mosen lander, har mange planter i disse økosystemer udviklet metoder til at optage næringsstoffer fra andre kilder end jorden. Denne tilpasning har resulteret i, hvad der er kendt som, kødædende Mose anlæg.

Lilla Pitcher Plant

Den lilla Pitcher Plant er en kødædende plante, der har en høj tube-lignende struktur, der ligner en kande. Væsken inde kande udsender en sød lugt, som planten bruger til at tiltrække insekter. Når et insekt glider ind kande falder det i en opløsning af vand og fordøjelsesenzymer, som planten bruger til at opløse de indre organer af insektet. Pitcher Plant absorberer derefter de næringsstoffer og mineraler af insektet gennem væggene i kanden.

Bladderwort

Blærerod er et andet kødædende Mose anlæg, men de flyder frit på vandet. Blærerod har ingen rødder, og deres blomster stå oprejst over overfladen. I modsætning til den kødædende plante, kande, som ikke bevæger sig til at fange sit bytte, har Bladderwort bevægelige dele under overfladen af vandet. De undersøiske blade af Blærerod er oppustet og foret med mange følsomme børster. Hvornår en lille elritse eller lille insekt pensler mod børster, blæren udvider sig og suger i mere luft, fældefangst bytte for at blive fordøjet i et enzym løsning og anvendes til næringsstoffer fra den flydende anlæg.

Soldug

Vores tredje kødædende Mose anlæg også bruger bevægelige dele til at fælde fordøje sit bytte, vides det bredt som Soldug. Der er mindst 188 kendte arter af Soldug. Mange lysende dråber på plantens blade ligner dew glinsende i solen, og dette er, hvordan planten tiltrækker sit insekt bytte. Når en tørstig flue lander på et blad af Soldug det vil straks finde sig selv ude af stand til at slippe væk fra klæbrig bladets overflade. Anlægget vil derefter wrap sine fangarme omkring bytte og dække det i fordøjelsesvæsker, langsomt sugende næringsstoffer ud til planter egen brug.

Venus Flytrap

Den mest berømte af de kødædende Mose anlæg er Venus Flytrap. Let genkendeligt ved de gigantiske gabende mund-lignende fælde, Venus Flytrap bruger duftende nektar for at tiltrække insekter til sin kæbe-lignende blade. Når et insekt lander, håber at finde noget at spise, de kommer i kontakt med en af de mange udløse hår inde i fælden. Pludselig slam kæberne af planten lukket, fældefangst insekt indeni til at blive fordøjet for næringsstoffer. Efter et par dage kæberne åbner igen, og fælden er affjedrede igen.


© 2022 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com