Hvad er en sphagnum-Mose?

October 26

Hvad er en sphagnum-Mose?

Ordet "mosen" har temmelig ubehagelige konnotationer, men Moser er virkelig fascinerende fænomener. En af de mest interessante træk er, at moserne over hele verden har den samme struktur. Og den plante, der danner sphagnum moserne over det nordvestlige Nordamerika er genetisk identisk med alle andre sphagnum moserne i regionen, hvilket betyder, at alle de utallige planter udgør moserne kom fra en enkelt grundlægger plante.

Hvad sphagnum moserne er lavet af

Sphagnum moserne består af døde planter, der har stablet oven på hinanden i tusinder af år. Moserne er sammensat primært af sphagnum mos, en slægt af planter med 150 til 300 arter. Når planter ophobes i vand-logget områder, de ikke nedbrydes fuldstændigt fordi nedbrydning afhænger aerob, eller ilt-vejrtrækning, bakterier og svampe. En mose er en anaerobt miljø, hvor bakterier og svampe skal nedbrydes planter ikke kan trives.

Mosen struktur

Moserne er 90 procent vand og 10 procent legemer; faktisk har de færre faste stoffer end sødmælk. Den enorme mængde af vand er afholdt inden for de døde celler af Sphagnum mos. En sphagnum-Mose har en tyk (undertiden hundredvis af fødder) base af delvist rådnet plantemateriale og et tyndt (ca. 10 inches dyb) overfladen af levende sphagnum mos, lyng, mos og græs. Det øverste lag kaldes acrotelm og levende sphagnum mos giver det sin røde, gule og grønne farve. Det nederste lag er kendt på catotelm og består af dødt, delvis nedbrudt plantemateriale. Det er mørk chokolade brun i farven og kan være så meget som 50 fødder dyb.

Hvordan sphagnum Moser Form

Terrestrialization er én måde Moser form. Vandmiljøet, såsom en sø eller Dam, fyldes langsomt med sediment. Plante- og dyreliv i vandet dør og afregner til bunden af vandområdet indtil søen eller dammen er fyldt med en soupy jord. Denne sump er den første fase i dannelsen af moser. Under disse betingelser trives sphagnum mos, døende lag på lag til form mosen. Den andre måde Moser form kaldes paludification. I denne proces, bliver jorden super mættet med vand, som fremmer vækst af sphagnum mos. Mosen former som mos dør og undlader at nedbrydes fuldstændigt.

Anvendelser af sphagnum

Sphagnum er høstet fra moser og anvendes til forskellige formål. Den mest almindelige brug for sphagnum i USA er at forbedre havejord ved at øge sin fugt fastholdelse kapacitet og ved at tilføje organiske næringsstoffer og syre. Men, det har flere andre vigtige anvendelser så godt. Tørrede sphagnum er blevet brugt til kirurgisk forbindinger, bleer, lampe væge og sengetøj (kuld) for dyr til huse i stalde. Tørrede sphagnum er også blevet brugt flittigt som brændstof. Blomsterhandlere bruge det som en beskyttelsesfolie. Sphagnum kan hjælpe kontrol erosion. Drænet tørvemoser anvendes som landbrugsjord.


© 2022 Angelispress.com | Contact us: webmaster# angelispress.com